Social Media Nieuwsflash: Facebook Lite, Instant Articles, Periscope Android, Google Photos, Instagram Ads en meer

Raymond van Toor blog (300x200)

De maand mei en de eerste week van juni 2015 brachten weer veel nieuws uit social media land. In deze nieuwsflash een overzicht van belangrijke ontwikkelingen binnen de belangrijk(st)e kanalen.

Social Media Nieuwsflash 5 juni 2015


Facebook

Deze week werd Facebook Lite officieel aangekondigd. Deze versie (minder dan 1MB groot) moet het mogelijk maken dat wereldwijd gebruikers met minimale verbindingen toegang tot internet hebben. Al is niet iedereen het over de goede bedoelingen van dit initiatief eens.

Mobiel betalen via de Facebook Messenger app is mogelijk en wordt langzaam uitgerold.

Afgelopen periode was er ophef over het stalken van Messenger contacten via hun locatie. Facebook springt hierop in door de automische instelling te wijzigen. Voortaan bepaal je zelf expliciet of je je locatie wilt delen.

Animaties in GIF formaat, je kunt ze tegen gaan komen in je nieuwsfeed. Facebook ondersteunt daarbij alleen extern gehoste GIF’s, direct uploaden ervan is niet mogelijk. De animaties worden, evenals bij video’s het geval is,  automatisch afgespeeld (kun je wijzigen).

Voor mediabedrijven komt Facebook met ‘Instant Articles‘. Ofwel, naast publicatie op de eigen website, het artikel ook volledig in een post opnemen op Facebook. Volgens Facebook vooral bedoeld om de laadtijd te verkorten (van naar externe site).

Media krijgen de mogelijkheid ermee te adverteren binnen Facebook. Maar dragen wel een percentage af aan de social media reus. Een goede zaak of het einde van het ‘Open Web’?

Twitter

Daar is die dan eindelijk: de Android app van Periscope. Vanaf nu kunnen naast iPhone gebruikers ook ‘reporters’ met een Android smartphone video’s livestreamen. Voorwaarde voor gebruik van de app is wel dat je minimaal Android 4.4 hebt.

Google en Twitter hebben de ‘onenigheid’ rond het tonen van tweets in zoekresultaten bijgelegd. Vanaf nu worden relevante tweets weer weergegeven in zoekresultaten via  Android, iOS en mobiele web.

Het scherm bij het zoeken binnen Twitter heeft een update gehad. Zowel de layout als de opties zijn (welkom) veranderd en bieden meer informatie binnen een rustiger layout.

Hootsuite, een tool om tweets in te plannen, toont weer foto’s in tweets. Tot vorige maand konden gebruikers van de gratis versie alleen een link naar de foto delen met hun volgers.

Google

Ongelimiteerde opslag van al je foto’s, dat is wat Google je vanaf nu biedt. De zoekgigant is daarmee de eerste aanbieder van volledig gratis opslag via desktop, Android en iOS. Tenminste, als je foto onder de 16 megapixels blijft.

Sterft Google Plus met het weghalen van deze foto opslag uit de app een langzame dood? Google’s Vice-President of Streams, Photos and Sharing zegt daarop: “Zeker niet en we komen met diverse nieuwe Google+ ontwikkelingen”.

Instagram

Je kon er op wachten, Instagram (van Facebook) komt met nieuwe en meer mogelijkheden om te adverteren. Eén van de optie zijn actiebuttons gericht op kopen, downloaden of aanzetten tot inschrijven. De verwachting is de gebruikers hierdoor meer advertenties in zijn of haar nieuwsfeed gaan zien.

Een leuke foto van één van je vrienden gemist? Dan komt Instagram met een oplossing. De eerste tests lopen momenteel om gebruikers periodiek een mail te sturen met ‘Highlights’. Met daarin een aantal populaire posts van mensen die je volgt.

Pinterest

Online winkelen via ‘Buyable Pins’ komt eraan op Pinterest. Via in blauw weergegeven ‘Buy it’ buttons kun je binnenkort je favoriete artikel bestellen zonder de app te hoeven verlaten.

Opvallend

De FIFA was afgelopen weken volop in het nieuws en niet altijd in positieve zin. Handig als je dan een Twitter hebt om contact te houden met je fans en achterban. Zo niet de FIFA! Op de ruim 7.700 vragen die op het account binnenkwamen reageerde de wereldvoetbalbond op nul.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Social Media Marketing en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Hieronder kun je je reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s