Social Media Onderzoek 2016, Facebook Reactions & Live Video, Twitter Ad Free, Instagram Top Tips en meer nieuws

Blog Raymond van Toor foto artikelIn deze ‘wintereditie’ van de nieuwsflash vind je een uitgebreide verzameling nieuws, ontwikkelingen en opvallende artikelen uit de wereld van social media van afgelopen periode. Veel leesplezier ermee!


Social Media Nieuwsflash
29 januari 2016


Social Media Onderzoek 2016

Het jaarlijkse onderzoek van NewCom naar het gebruik van social media onder Nederlanders ouder dan 15 jaar is weer uit.  Enkele conclusies uit het onderzoek:

 • Whatsapp  is grootste platform in 2016, Facebook en YouTube blijven groeien.
 • Facebook groeit met name onder ouderen, daling onder jongeren stabiliseert in 2016.
 • LinkedIn groeit in aantal gebruikers, maar dagelijks gebruik neemt af.
 • Grote afname Twitter gebruik onder jongeren, gebruik onder 80-plussers groeit juist.
 • Instagram en Pinterest blijven groeien en zijn met name populair onder jongeren.
 • Social media gebruik blijft stijgen, zorgen om privacy zijn hoog.

Facebook nieuws

Instant articles

Artikelen en nieuws van NOS, Metro, Nu.nl, RTL Nieuws en De Telegraaf kun je ook tegenkomen als ‘Instant Article’ binnen je nieuwsfeed. Het houdt in dat je deze artikelen (te herkennen aan een ‘Bliksemschicht’) volledig kunt lezen binnen Facebook.

Facebook Instant Articles

Live video

Facebook is gestart met het uitrollen van video livestreaming via iPhone. Publieke figuren uit de sport-, muziek of politieke wereld met een ‘blauw vinkje’ achter hun naam konden het ook al. Hetzelfde geldt voor geverifieerde Pagina’s.

En vanaf nu kunnen alle gebruikers iPhone gebruikers het ook. Nederlandse gebruikers zullen binnenkort volgen, evenals gebruikers met een Android smartphone.

Voor een voorbeeld zie deze video van Real Madrid.

Audience Optimization voor Pagina’s

Bedrijven en organisaties kunnen nu nog beter (organisch) de doelgroep voor hun posts instellen. Via het nieuwe ‘Audience Optimization‘ kan op interesse, leeftijd, geslacht, locatie, taal, opleiding en echtelijke staat geselecteerd worden.

Facebook Audience Optimization

Like button krijgt nieuwe familie

Buiten de recordcijfers in het vierde kwartaal van 2015, is er ook het ‘grote’ nieuws dat de ‘Like’ button een aantal nieuwe collega’s krijgt. In de vorm van vijf nieuwe ‘Reactions’ waarbij een ‘Unlike’ button ontbreekt. Facebook’s productmanager toont ze in deze video.

Koop- en verkoopgroepen

Binnen Facebook vind je diverse (lokale) ‘Vraag en Aanbod’ groepen waarin tweedehands spullen verhandeld worden. Om daarop in te spelen test Facebook in Australië en Nieuw-Zeeland  ‘Local Market’ groepen. Daarin kunnen spullen per categorie aangeboden en verkocht (en wellicht ook betaald) worden.

Facebook Verkoopgroepen

Facebook vs Whatsapp koppeling

Via een nieuwe instelling op je Whatsapp profiel is Facebook voornemers data tussen de beide accounts uit te wisselen. Denk daarbij aan je mobiele nummer en je vriendenlijst.

Facebook vs Whatsapp

Whatsapp gratis

De bijna 1 miljard Whatsapp gebruikers krijgen geen (onregelmatige) meldingen meer om te betalen voor een abonnement. Vanaf nu is Whatsapp namelijk gratis.

Twitter nieuws

Tweets meer dan 140 tekens

Worden het huidige, maximale aantal van 140 tekens binnenkort losgelaten? Twitter werkt daar volgens het doorgaans goed ingelichte re/code aan. Het zou gaan om een uitbreiding naar 10.000 tekens waarbij je na 140 tekens op een ‘meer informatie’ button drukt.

Volledige foto’s in feed

Was het je al opgevallen dat Twitter gedeelde foto’s niet meer cropt maar volledig weergeeft? Ook de opmaak voor het delen van meerdere foto’s in één tweet is verbeterd.

Nieuwe weergave Twitter foto's in nieuwsfeed II

Minder advertenties voor veelgebruikers

Twitter heeft aangekondigd dat beroemdheden en (erg) actieve Twitter gebruikers minder tot geen advertenties gaan zien in hun Twitterfeed. Criteria voor die status zijn het aantal verzonden en het bereik wat ze genereren.

Test met niet chronologische tijdlijn

Twitter test de mogelijkheden van een tijdlijn die niet op chronologische volgorde maar op inhoud gebaseerd is. Waarbij een algoritme bepaald wat jij als gebruiker te zien krijgt. Een methode die Facebook ook in hun nieuwsfeed toepast.

Periscope nieuws

Periscope is, naast Android, nu ook beschikbaar voor Apple’s iOS. En maakt rechtstreekse livestreams vanuit je iPhone met de GoPro HERO 4 mogelijk. Zie deze mooie beelden.

 

LinkedIn nieuws

De nieuwe LinkedIn app

De LinkedIn app kreeg onlangs een flinke opfrisbeurt met diverse nieuwe mogelijkheden. Deze post toont je 10 manieren hoe je de app kunt gebruiken. Zoals bijvoorbeeld het checken wie je profiel of posts bekeken heeft.

Nieuwe LinkedIn App

LinkedIn gebruikers ontvangen schadebedrag

In 2013 sleepte een groep gebruikers LinkedIn voor de rechter voor schending van hun privacy. Het sociale medium gebruikte, zonder toestemming, emailadressen van hun contacten om ze uit te nodigen voor LinkedIn.

De rechter heeft hierover uitspraak gedaan en LinkedIn moet in totaal $ 13 miljoen schadevergoeding aan 500 miljoen mensen uitbetalen. Wat neerkomt op $ 16 per persoon.

Instagram nieuws

Eind aan externe ‘leesapps’

Liken van en reageren op Instagram kan (ook) via externe webapps. Persoonlijk gebruik ik hier Iconosquare voor, een andere bekende tool is Websta. Vanaf 1 juni 2016 is het echter gedaan met deze apps.

Tenminste, niet als ze voordien door de (strenge) nieuwe selectiecritaria komen. Waarbij in ieder geval app-namen met ‘Insta’ of ‘Gram’ erin verboden zijn.

Multi account support

Eén van de lastigste dingen bij gebruik van Instagram op de smartphone is het telkens in-en-uit moeten loggen bij meerdere accounts. Daarvoor is goed nieuws: er zijn testen opdoken waarbij dit niet meer hoeft op Android.

Instagram Multi Account Support

15 Instagram tips

Zelf ben ik een prille gebruiker van Instagram en kende veel deze 15 tips nog niet. Zoals bijvoorbeeld het kunnen ordenen en verbergen van de filters die je niet gebruikt. Ook de andere 14 tips zijn handig.

Andere (sociale) media nieuws

Google Apps updates

Google biedt uitgebreider ondersteuning voor meer talen en bestandsformaten voor import en export. Ook breidt het de mogelijkheden voor filteren van data in Google Sheets uit.

Daarnaast is het vanaf nu mogelijk om via tablet of smartphone een reactie te geven in documenten gemaakt in Google Drive Apps ‘Documenten’, ‘Spreadsheets’ en ‘Presentaties’. En hoef je geen ‘+’ of ‘@’ meer te typen voor iemands naam. Zie onderstaande video.

Snapchat komt met ‘Facebook functies’

Volgens Emerce zet Snapchat in op een aantal functionaliteiten die Facebook ook kent. De app die vooral onder jongeren populair is, werkt aan een update van de huidige chat. Waarin het onder meer mogelijk wordt om te (video)bellen.

Opvallende artikelen

 • Vier op de tien Nederlanders weleens ongewenst online op een foto (Multiscope)
 • Pas op voor nep waardebon winacties op Facebook en Instagram (Avro Tros Radar)
 • Op toilet en WC-papier op? Deze drone haalt een nieuwe rol (Omroep Brabant)
 • Adblock Plus heeft de grens van 500 miljoen downloads bereikt (Adblockplus)
 • Een op de zes jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media (CBS)

Zat er nuttige info voor je bij?
Voor nieuws, tips en persoonlijke notes kun je me ook volgen via:

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Online Communicatie, Online Marketing, Social Media Marketing en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Hieronder kun je je reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s