Social Media Nieuwsflash: Facebook Workplace, Twitter Woordfilters, Instagram Live Video, YouTube Tools en meer

Social Media Nieuwsflash - Raymond van ToorIn deze ‘herfsteditie 2016’ van de nieuwsflash vind je een uitgebreide verzameling van nieuws en ontwikkelingen uit de wereld van social media (marketing) van afgelopen periode.


Social Media Nieuwsflash
Herfsteditie 2016


‘Zo gebruikt Nederland social media in 2016’

Dit jaar deed Blinker voor het vierde jaar onderzoek naar het gebruik van e-mail en social media in Nederland. Op de vraag: “Van welke social media platforms maakt u gebruik?” komt onderstaande verdeling per leeftijdscategorie naar voren.

blinker-email-en-social-media-onderzoek-2016

Facebook

In september kwam aan het licht dat Facebook de statistieken van video’s twee jaar lang overdreef. Deze week blijkt dat de cijfers van het wekelijkse en maandelijkse bereik van posts ook niet helemaal kloppen. Facebook wijt dit aan een ‘bug’ en neemt een aantal maatregelen om de problemen op te lossen.

Het zit nog in de testfase maar er komt waarschijnlijk een ‘Vacature tab‘ op Pagina’s. Volgens Facebook is hier vooral vanuit het Midden- en Kleinbedrijf behoefte aan. Waarmee het een belangrijke concurrent voor LinkedIn kan worden.

Op de hoogte blijven van alle berichten en notificaties van je Facebook-, Instagram- en Messenger account kan een uitdaging zijn met één smartphone. Het wordt nu echter mogelijk alle meldingen in één inbox binnen te laten komen. Je hebt daar wel de Pages Manager app voor nodig (iOS/Android).

Facebook-pagina-manager-dashboard

In hoeverre had Facebook, door gepost en gedeeld nepnieuws, invloed op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen? Het is een hot item in de diverse media. Zo hot dat Mark Zuckerberg een post erover schreef om dit te weerleggen. Volgens hem was slechts 1% van de gedeelde content fake.

Ondanks dat neemt hij (en ook Google) maatregelen om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Onder meer door de makers ervan de toegang tot hun advertentienetwerk te ontzeggen.

Update: Mark Zuckerberg kondigt via deze Facebook post nieuwe maatregelen aan. Zoals het toevoegen van een ‘nepnieuws’ label aan een artikel wanneer mensen ze lezen of delen.

Intussen heeft Facebook weer een nieuwe app op de markt gebracht, dit keer speciaal voor Events. Met daarin onder andere een feed met een overzicht van events waar jij interesse in zou kunnen hebben. Gebaseerd op waar je vrienden heengaan, je interesses en je locatie.

Facebook heeft officieel ‘Workplace‘ (voorheen ‘Facebook at Work’) gelanceerd. Een tool voor samenwerking binnen teams in een eigen Facebook omgeving. Met een feed, groepen, events, chat, (live)video’s en trending posts.

facebook-workplace-at-work

Ben je op zoek naar de juiste Facebook Pagina afmeting voor je foto of video? Zie dan dit overzicht op mijn blog met recente van afmeting en formaten (oktober 2016).

Whatsapp

In augustus ontstond commotie toen Whatsapp bekendmaakte gebruikersgegevens te gaan delen met Facebook. Onder andere om je ‘betere vriendsuggesties en relevantere advertenties op Facebook te tonen‘. Na druk vanuit diverse Europese privacywaakhonden is het daar in de EU (tijdelijk) mee gestopt.

Twitter

Om gebruikers beter tegen kwetsende tweets te beschermen, komt Twitter met een aantal nieuwe en nuttige features. Allereerst is het mogelijk om bepaalde woorden, zinnen, gebruikersnamen, hashtags of emoji’s te negeren. Negeren wil in dit geval zeggen: je blijft deze tweets zien maar krijgt er geen melding meer van.

Soms zit je gewild of ongewild in een Twitter gesprek (‘draadje’) en wil je van verdere conversaties daarin geen meldingen meer ontvangen. Dat kun je vanaf nu ook instellen.

Een leuke nieuwe feature is Twitter Moments. Waarmee je via een aantal door jezelf geselecteerde tweets in een slideshow een bepaald verhaal kunt vertellen.

Vind je je Twitter URL te lang? Maak dan je eigen QR-code en deel deze via online- en offline platformen. Hoe? In de Android-app ga naar je profielpagina, tik de drie horizontale bolletjes in de bovenhoek, kies QR-code, kies het deelicoon en kies voor Opslaan of Delen via (uitleg voor iOS).

twitter-qr-code-raymond-van-toor

Twitter’s livestream app Periscope komt met een viertal vernieuwingen.

De eerste is het weergeven van je 10 trouwste volgers, je ‘Superfans’, waarover je extra informatie krijgt om ze beter te leren kennen voor de content in je volgende livestream.

Het tweede nieuwtje zijn ‘Groepen’, een verzameling van mensen met specifieke interesses (tennisfans, voetbalfans, medewerkers, vrijwilligers) waaraan je livestreams en video’s kunt delen.

De derde nieuwe feature maakt het mogelijk om via Periscope.tv streams te bekijken en reacties en ‘hartjes’ te geven. De vierde maakt het tenslotte mogelijk om een stream vanaf een specifiek moment te delen (zie hieronder).

LinkedIn

Het uiterlijk van LinkedIn op de desktop wordt weer flink onder handen genomen. De berichtsectie en de notificatie tab worden prominenter weergegeven. Ook zijn de zoekfunctie en het ‘bot systeem’ – wat je helpt bij het plannen van taken en synchroniseren met Google Agenda – verbeterd.

nieuwe-linkedin-desktop-feed

Instagram

Eindelijk wordt het mogelijk (wel nog in testfase) om klikbare weblinks op te nemen in Instagram posts. Hoe? Door het taggen van maximaal 5 producten (of diensten) in een foto. Klik je daarop dan krijg je additionele informatie te zien met de mogelijkheid om op een ‘Shop now’ link naar een externe website te klikken.

Zie voorbeeld in onderstaande video.

CEO Kevin Systrom heeft bevestigd dat Instagram werkt aan de mogelijkheid om live video’s te streamen. Daarnaast is het vanaf nu mogelijk een Instagram advertentie via foto of video in verticaal formaat, maximaal in 4:5 formaat, te posten.

Update (1): Live-video via Instagram Stories is intussen mogelijk.

Update (2): ook kun je via Instagram Direct foto’s en video’s versturen die na het bekijken verwijderd worden.

Het concept voor een nieuwe Instagram post opslaan en deze later posten kan voortaan.

YouTube

Google komt met nieuwe tools voor het beheren van reacties op een YouTube kanaal. Deze bètafuncties worden eerst getest. Waaraan je door het invullen van dit formulier kunt deelnemen.

nieuwe-youtube-beheertools

Overig nieuws

Met Microsoft Teams gaat de softwaregigant de concurrentie aan met tools als Slack en Whatsapp wat het samenwerken binnen groepen betreft. De op chat gebaseerde, ‘software-as-a-service’ oplossing is beschikbaar voor gebruikers van Office 365 Business en Enterprise.

Meer goed Microsoft nieuws voor remote samenwerkers: het maakt Skype gesprekken zonder account mogelijk.

Opvallende artikelen

  • Real Madrid brengt content TV kanaal naar Facebook Live (The Drum)
  • Google breekt privacy belofte plus tip om dit op te lossen (Facebook)
  • Het internet staat aan de vooravond van de bots evolutie (Bloovi)
  • How to track social media metrics on four networks (SME)
  • Influencer Marketing on Social Media: Everything you need to know (Hootsuite)

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Online Marketing, Social Media Marketing en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Hieronder kun je je reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s